Ändringar i kyrkoordningen
Härigenom föreslås i fråga om kyrkoordningen (SvKB 1999:1) att 3 kap. 51 §, 5 kap. 3 a § samt inledningstexten till 23 kap. skall ha följande lydelse.
Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse
3 kap. Beslutande organ i församlingar och samfälligheter
51 § I fråga om kyrkostämman tillämpas bestämmelserna i 21–44 §§ om kyrkofullmäktige i en församling och 33 kap. 12 § om reservation.
|
51 § I fråga om kyrkostämman tillämpas bestämmelserna i 21–44 §§ om kyrkofullmäktige i en församling.
|
Då skall följande gälla:
Bestämmelserna om kyrkofullmäktige och dess ledamöter skall i stället avse kyrkostämman och de röstberättigade.
Om någon röstberättigad begär det skall omröstningar vara slutna också i andra ärenden än ärenden om val eller anställning av personal.
I kyrkostämmans protokoll behöver inte redovisas vilka som har deltagit i stämman, eller hur var och en har röstat vid en öppen omröstning.
5 kap. Kyrkoherden
3 a § En vikarie för domprost, som enligt 3 § tredje stycket utses av stiftsstyrelsen, skall under vikariatet även fullgöra de uppgifter domprosten, enligt 7, 9 och 26 kap., har i stiftet.
|
3 a § En vikarie för domprost, som enligt 3 § tredje stycket utses av stiftsstyrelsen, skall under vikariatet även fullgöra domprostens uppgifter enligt 7, 9, 26 och 40 kap.
|
23 kap. Vigsel och välsignelsehandlingar
Inledning
Genom vigseln förenas kvinnan och mannen i äktenskapet. De lovar att med varandra i livslång trohet dela livets glädje och sorg. Äktenskap och familj är en grundläggande gemenskapsform i samhället.
Vigseln markerar högtiden, glädjen och ansvaret vid övergången till denna gemenskap. Kyrkan vill med Jesus Kristus som förebild visa makarna på den inbördes gemenskapen och det ömsesidiga tjänandets väg, men också på vars och ens behov av egen gudsgemenskap och på familjens öppenhet för alla som behöver dess omtanke. Guds närvaro i äktenskapet ger makarna hjälp att leva med varandra i kärlek och vara ett vittnesbörd för omgivningen.
I kyrkans vigselgudstjänst ger kvinnan och mannen sina äktenskapslöften offentligt inför Gud, varandra och församlingen eller de vittnen som är närvarande. Båda skall var för sig fritt samtycka till äktenskapet. Gud sammanfogar de båda till ett. Prästen tillkännager att de är äkta makar och Guds välsignelse nedkallas över äktenskapet. De närvarande deltar i förbön och firande och blir påminda om vad en sann och äkta gemenskap i äktenskapet innebär.
Äktenskap kan även ingås genom borgerlig vigsel eller enligt någon annan ordning. Efter en sådan vigsel kan makarna få del av vår kyrkas förbön och välsignelse.
Registrerat partnerskap ingås genom en civil ordning. Detta livsförbund mellan två kvinnor eller två män syftar till en livslång gemenskap i kärlek och trohet. När partnerskapet ingåtts kan paret få del av kyrkans förbön och välsignelse.
_________________
Dessa bestämmelser träder i kraft den 1 januari 2008.
  
|